Tájház - NKA támogatás 2013

NKA pályázati támogatás a bodrogkisfaludi Tájház állagmegóvásának,

festésének, a berendezések restaurálásának, kemence és közösségi terek

létrehozásának előkészítésére

                                                                                   

A Nemzeti Kulturális Alap Építőművészeti és Örökségvédelmi Kollégiuma 2013-ban 500.000 Ft vissza nem térítendő pályázati támogatást nyújtott a Bodrogkisfaludért Egyesületnek a általunk működtetett helyi Tájház felújításának előkészítésére. Ennek a projektnek fontos része, hogy szakértői tanulmány és építési terv készült a munkára, mely a várhatóan 2014-ben valósul meg. Az elkészült tanulmány néhány érdekes részletét közöljük:


Szakértői vélemény  - Jósvainé dr.Dankó Katalin 2013. augusztus

..."A Bodrog és a dombvidék által behatárolt területen a település hosszú, észak-déli irányú utcái nagyjából párhuzamosan sokasodtak, rövidebb k-ny-i irányú rövidebb összekötő utcákkal, a lakosság számának növekedésével. Az utcákon un. fésűs beépítéssel épültek a házak, az utcára merőlegesen, az utca vonalától beljebb, előkertet hagyva, az épület keskeny oldalával. Általában a telek északi oldalára épült a ház hosszú oldala, a klasszikus háromosztatú parasztház mögött volt az istálló, disznóól, árnyékszék, egyéb melléképületek. A ház hosszú tornáccal épült, néhol oszloposan. A telek déli oldalán gyümölcsfák és kert található. A településen meghatározó az 1720-ban épült római katolikus temploma."

"A településnek meg kell fogalmazni sajátos múltjából fakadó jövőképét, hogy biztosabban haladhasson az új célok felé- írta Bodonyi Csaba Ybl- és Széchényi-díjas építész 2012-ben, a Tokaji Borvidék Világörökség 10 éves jubileumának alkalmából. Ez Bodrogkisfalud esetében az útifalu jelleg erősítése, és a természeti környezet értékei a turizmus fejlesztésének érdekében:

·        Bodrog- Vízi turizmus – Királyhelmeccel és Tokajjal a kapcsolat erősítése

·        Tokaj-Bodrogzug természeti értékeinek, növény-állatvilág megismerése, vízparti pihenés, horgászat, sport: kerékpár, kenu, gyalogtúrák, lovas túrák szervezése, ennek kiszolgálására a falusi turizmus, vendéglátás fejlesztése.

·        37-es útvonal közelsége- Kassa – Miskolc- Budapest

·        A Bodrogkeresztúr-Tokaj-Nyíregyháza útvonal (38-as főút) az Alföldre nyitás lehetőségét sugallja

·        Falusi turizmus, szálláshelyek erősítése, helyi mesterségek, háziipar felélesztése, gasztronómiai kínálat a borhoz!

A jövő a borászaté és a vele kapcsolatos épített környezetre, táji értékekre alapozott turizmusé.  Új borászatai már az újjáéledést mutatják. Minél inkább a termeléssel, az önellátó paraszti gazdaság fejlesztésével.”

"A Tokaj-Hegyalja Világörökség, az Eurovelo útvonal, a Bodrog vízi turizmusa, a kisfaludi lakosok vendégszeretete és nem utolsósorban a település aktív marketingre épülő turizmust fejlesztő tevékenysége élővé varázsolhatja a települést. Fel kell gyűjteni a település üres épületeit, s tulajdonosaikat érdekeltté kell tenni, hogy újra élettel töltsék meg, vendégházak kialakításával, szálláshelyekkel, s nem utolsó sorban falusi gazdálkodással, termeléssel. Hatással kell lenni, hogy a régi épületeket megőrizzék és felújítsák. A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet az érintetlen táj gazdag vízi világával sokrétű kikapcsolódás, aktív pihenés lehetőségét kínálja. Ki kell alakítani a kölcsönzés feltételeit, csónakok, kerékpárok és ezek javítása új munkalehetőséget is teremtenének. Olyan szolgáltatásokat kell nyújtani, mely a látogatók számát és az itt töltött időt is növelik. "

"A Tájház Bodrogkisfaludon nem csak a helyi lakosok lokálpatriotizmusának kifejezője, hanem a ragaszkodás a múlt emlékeihez, a közösséghez, a faluhoz. A lakosság számának csökkenése, majd az iskola megszűnése, sőt az egyházi közösség meggyengülése azáltal, hogy nincs önálló plébánia, a közösség egyetlen kohéziós ereje, programalkotója a Bodrogkisfaludért Egyesület és az általa fenntartott Tájház, mely a múlt értékmegőrző szerepe által összetartja a közösséget, s ezáltal a jövőt alakítja.  "

Ezeket a szép gondolatokat zárásként tette hozzá a szakértő, aki kívülállóként kicsit másként látja a községet, mint mi. Ha a projekt megvalósítása 2014-ben igényli az önkéntes munkát és az információkat, akkor mindenről értesíteni fogjuk a Tájház barátait és a falu lakóit.

Csicsek Dezsőné

 a  Bodrogkisfaludért Egyesület tagja